NYHEDER


 

I skovens dybe, levende uro

 
Reportage fra Skolernes Motionsdag 13.10.2017
 
Af Christa Ajufo
 
“Kom så unger, det er nu eller aldrig!”
Dyrehaven er fyldt med opmuntrende tilråb her på Skolernes Motionsdag, som nu for 35. år løber af stablen. 98 % af alle skoler i Danmark deltager i denne tilbagevendende begivenhed, heriblandt også Sankt Petri Skole, som i år har valgt at afholde arrangementet i Dyrehaven, nord for København.
 
”Jeg glæder mig til at løbe”
Dagen starter ellers fredeligt i det nordsjællandske. Enkelte fodgængere og motionister er allerede undervejs for at nyde denne morgen, hvor solen skinner klart fra den blå efterårshimmel, og luften føles mildere, end den har gjort længe.
På parkeringspladsen tættest på indgangen prøver en gråkrage forgæves at knække en nød på asfalten. Lyden af nødden, når den rammer den hårde overflade, brydes dog snart af S-togets rumlen - og så går det løs.
En summen af ivrige børnestemmer nærmer sig, og kragen letter skyndsomst vingerne.
En af de første klasser fra Sankt Petri Skole er ankommet til Klampenborg Station og bevæger sig nu i rask gang hen til det aftalte mødested i Dyrehaven.
“Jeg glæder mig til at løbe,” lyder det fra William Dalsdorf fra 6.a, som sammen med en klassekammerat fordriver ventetiden ved mødestedet med at stå på skateboard.
 
Efterhånden som flere og flere elever og lærere samles, fortrænges lyden af fuglestemmer til fordel for latter og snak.
 
Løbet skydes i gang
Da en af sportsudvalgets ildsjæle, Naomi Grimes-Borch, omsider lader megafonens alarmsignal tone ud mellem træerne, stimler eleverne straks sammen omkring hende som på kommando. “Guten Morgen liebe Naomi!” lyder det højt i kor.
Efter de praktiske informationer er givet, følger en fælles opvarmning ved 8.a. Skoven genlyder af trommers rytmer og elevers energiske stampen i jorden.
Enkelte grupper øver deres kampråb, inden startsignalet lyder. Herefter fortoner elevernes stemmer sig efterhånden, som menneskemassen spredes. Løbet er skudt i gang.
 
Boot camps og team spirit
Ved siden af Peter Lieps Hus står to lærere klar ved en af de fire boot camp stationer, hvor eleverne laver armbøjninger for at samle point til holdet. Elever og lærere tæller i munden på hinanden. Et par forbipasserende pensionister tager sig tid til at kigge på og ser ud til at nyde synet af elevernes aktive indsats.
Samtidig løber andre elever forbi stationen i en lind strøm. Mange bærer en bestemt farve eller udklædning, der passer til holdets tema. De ældre elever hjælper de yngre med motiverende tilråb, og enkelte løber med en anden på ryggen. Der lyder kampråb, da en større gruppe klædt ud som Bjørnebanden løber forbi. Èt af holdene har medbragt deres egen højtaler, for musikken hjælper dem med at holde tempoet. Her bliver alle midler taget i brug for at holde kampgejsten oppe.
Det mangfoldige virvar af børn er dog ikke lige populært hos alle.
“I er jo allesammen idioter på denne her tur!” lyder det vredt fra en midaldrende, kvindelig cyklist, som prøver at bane sig vej gennem mylderet, der har indtaget hendes sædvanlige cykelrute. Enkelte elever fniser nervøst. Andre ryster på hovedet ovenpå cyklistens udbrud, der hurtigt er glemt igen.
 
Vinderne kåres
Ved 11-tiden, er de sidste færdige med at løbe. Tiden er gået. Dommerne skal tælle point, mens eleverne holder en fortjent pause. De lærere, der har stået for pointtællingen undervejs, kan endelig slappe af. “Jeg var ved at dø af stress,” fortæller Jonas Munk Olesen, stadig med lidt sved på panden.
Blandt lærerne forlyder det, at et enkelt hold får fratrukket point, da tre piger fra 9.b har for