“Det er det, der ligger i det!”

I uge 18 var 8.x og 8.z på klasserejse til Berlin. Dette år skulle rejsen mellem hovedstæderne tilbagelægges med landenes respektive statsbaner, som i naboskabets ånd stod skulder ved skulder om at levere en begivenhedsrig ramme om en uforglemmelig tur!
Det hele var overstået på ni timer, hvor vi i den grad kom ud og se med D(S)B.
Dog, vel ankommen i Berlin kunne vi børste rejsestøvet af os og indtage die Gäste-Etage i bydelen Wedding, som skulle være vores base denne uge.

Tirsdag lå første officielle programpunkt: en byvandring, som eleverne selv havde planlagt og udførte med bravour og overblik; således blev vi alle 48 guidet sikkert igennem byens centrum og blev undervejs klogere på diverse seværdigheder på den 12 kilometer lange rute. Heldigvis var vejret godt, solen skinnede, og det var dejligt lunt; majs vintervejr var endnu ikke nået til de breddegrader!

Tirsdag aften stod i kulturens tegn, nærmere bestemt forestillingen Unterleuten på Schiller Theater. Der var i grove træk et kriminaldrama fra “udkantstyskland”, hvor nogle fæle spekulanter med skumle bagtanker og lumske metoder forsøgte at opkøbe land, så de kunne placere en lukrativ vindmøllepark der uden hensyntagen til de lokale beboere. De havde dog gjort regning uden vært og måtte til sidst se sig narret af den klogere modstander, som dog selv havde sine lig i lasten. Og lig kom der sandelig på bordet i den anden akt, hvor handlingen spidsede alvorligt til. Mere skal ikke røbes her!

Onsdag var vi på besøg i det tidligere STASI-fængsel i Hohenschönhausen. Det var en oplevelse, der gjorde indtryk, og en der med dygtige rundvisere udgjorde spændende og forstemmende anskuelsesundervisning, i hvilke ufattelige forbrydelser kommunismen har afstedkommet - i Tyskland som i Sovjetunionen.
Deres undertegnede var der for femte gang, og stedet samt den totalitarisme, det repræsenterer, hører aldrig op med at efterlade et mærke i en.
I stærk kontrast til fængslet var de mange events uden for murene; onsdag var også den 1. maj, så byen bar præg af de mange festligheder og optog. Vi valgte at gå til folkefest i Prenzlauer Berg, hvor den enorme folkemængde nød fridagen i behageligt fravær af optøjer og fuldskab - den slags var vist henlagt til andre områder. Dog var dagen ifølge den lokale avis i det store og hele forløbet roligt.

Torsdag havde de isnende vinde fra øst indfundet sig og lettere forfrosne begav vi os – på dette tidspunkt med mere end 30 kilometer i benene fra tirsdag og onsdag - mod det tekniske museum i Kreuzberg, hvor vi efter en halvlunken rundvisning med temaet internettet kunne boltre os i de tilsyneladende uendelige udstillingshaller i en forhenværende remise med tog, fly, skibe, biler, motorcykler, fototeknik og meget mere - alt, hvad et teknikbegejstret hjerte kan begære, og sikkert mere til.
På dette tidspunkt skal det dog ikke være nogen hemmelighed, at energiniveauet havde toppet; men det hjalp med lidt efterfølgende shopping på Alexanderplatz, inden det var tid at spise på det fremragende pizzeria “I due forni” på Schönhauser Allée - skulle man befinde sig på de kanter og have lyst til pizza eller pasta, kan vi herfra kun anbefale stedet!

Efter udført proviantering i REWE blev kufferterne hjemme på Gäste-Etage pakket sammen til den forestående hjemrejse - som lige som udrejsen blev et kapitel og en oplevelse for sig. Det vil utvivlsomt føre for vidt at berette i detaljer om her, men lad DSB-konduktørens mindeværdige ord, udtalt mens vi krydsede grænsen, sætte et passende punktum for denne rejsebeskrivelse: “Den ta’r vi efter Vojens!”

Søren Krarup